Star Wars Anthology: Rogue One (2016)

Eerste film uit de nieuwe Star Wars Anthology reeks.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de periode tussen de films Episode III: Revenge of the Sith en Episode IV: A New Hope. Dit keer staan niet de Jedi centraal, maar een uiteenlopend groepje rebellen. Ze besluiten samen een uiterst gevaarlijke missie te ondernemen. Ze willen namelijk de geheime blauwdrukken van de Death Star stelen.

In Episode IV: A New Hope vormen deze gestolen blauwdrukken een belangrijk verhaalelement. In Rogue One wordt onthuld wat hieraan vooraf ging.

Achtergronden

In 2013 werd bekend dat er de komende jaren (naast de al eerder aangekondigde nieuwe Star Wars trilogie) ook een aantal spin-off films zullen worden gemaakt. De officiële aanduiding van deze reeks is Star Wars Anthology.

Dit zijn films die zich weliswaar afspelen in het bekende Star Wars universum, maar die strikt genomen geen deel uitmaken van de bestaande trilogieën. Het gaat namelijk om nieuwe, op zichzelf staande verhalen met nieuwe acteurs en personages. Op deze manier kan dieper worden ingegaan op bepaalde aspecten van het Star Wars universum, die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven.

De eerste film uit de reeks heet Rogue One en is in december 2016 in première gegaan. De opnames vonden in 2015 plaats in Londen. De regie is in handen van de Brit Gareth Edwards.

De sfeer en opzet van de film zijn dit keer anders dan de fans gewend zijn. Rogue One is namelijk meer een soort oorlogsfilm. Ook ontbreken de Jedi. Toch zijn de meeste recensenten redelijk positief over deze ontwikkeling.

Een tweede anthologie film staat voor 2018 gepland. Naar verluidt zal deze film over een jonge Han Solo gaan.

Trailer