Star Trek: Discovery (2017-heden)

Status: Actuele serie
Land van oorsprong: USA
Zender: CBS, Netflix
Verhaal gaat over: Aliens, Alternatieve realiteiten, Buitenaardse planeten, Oorlog, Ruimtereizen, Ruimteschepen, Toekomst
Dit is een: Prequel, Spin-off

Algemeen

Samenvatting

Het verhaal speelt zich chronologisch gezien af in de periode tussen Star Trek: Enterprise en Star Trek: The Original Series.

Centraal staat een vrouwelijke Starfleet officier genaamd Michael Burnham. Ze heeft een traumatisch verleden. Haar ouders werden lang geleden namelijk gedood bij een Klingon aanval. Vervolgens kwam Michael op jonge leeftijd terecht op de planeet Vulcan, waar ze werd opgevoed door Sarek (de vader van Spock). Door haar bijzondere opvoeding heeft ze een unieke blik op het universum.

Als volwassene wordt Michael de eerste officier op de U.S.S. Shenzhou. Na zeven jaar trouwe dienst komt hier echter een abrupt einde aan. Michael doet na een meningsverschil met haar kapitein namelijk een mislukte poging tot muiterij, waarna ze wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Enige tijd later wordt haar alsnog een tweede kans geboden. Ze komt terecht op de U.S.S. Discovery, onder het commando van de keiharde kapitein Gabriel Lorca. Op dit schip blijken experimenten gaande te zijn met een nieuw soort aandrijving.

Het hernieuwde conflict tussen Starfleet en de Klingons speelt ondertussen een belangrijke rol in het verhaal. Een nieuwe Klingon leider, T'Kuvma, ziet zichzelf als de opvolger van Kahless en probeert de 24 Klingon Huizen te verenigen tegen hun gezamenlijke vijand. Al snel komt het tot een dodelijke confrontatie tussen de Klingon vloot en Starfleet. Dit is het begin van een oorlog.

Serie Algemeen

In 2015 werd door de Amerikaanse zender CBS bekend gemaakt dat er weer een nieuwe Star Trek spin-off serie zou worden gemaakt. De laatste tv spin-off, Enterprise, kwam in 2005 ten einde. Sindsdien werden er alleen nog Star Trek films gemaakt.

In eerste instantie werd bekend gemaakt dat Bryan Fuller (Star Trek: Voyager, Hannibal) de nieuwe serie zou gaan produceren. Zo wilde hij oorspronkelijk een anthologie serie gaan maken, maar CBS zag dit niet zitten. In oktober 2016 besloot Fuller het project weer te verlaten, na creatieve onenigheid met de zender.

Dit zorgde voor flinke vertraging. Eerst werd de première van Star Trek: Discovery aangekondigd voor januari 2017, later werd dit doorgeschoven naar mei. Uiteindelijk ging de serie pas in september 2017 in première.

Star Trek: Discovery is op vele fronten anders dan de voorgaande series. Dit keer staat niet de kapitein centraal. De eerste afleveringen dienen vooral ter introductie van het personage Michael Burnham. Zo komen we door middel van flashbacks veel over haar verleden en haar beweegredenen te weten. De U.S.S. Discovery en haar bemanning komen in eerste instantie nog niet voor en worden pas in aflevering drie geïntroduceerd.

Een groot deel van de scènes wordt geheel in het Klingon gesproken. Opvallend is dat deze taal nu behoorlijk anders klinkt. Bovendien hebben de Klingons in deze serie een totaal nieuw uiterlijk gekregen. Verder is de serie vrij donker van opzet. Er is weinig ruimte voor humor of luchtige verhalen. Ook wordt er gevloekt door de hoofdpersonages.

Overigens wordt Star Trek: Discovery in de VS niet meer op tv uitgezonden. De afleveringen zijn daar namelijk alleen te zien via CBS All Access. Dit is een nog redelijk nieuwe video on demand internetdienst die alleen voor betalende abonnees toegankelijk is. Kijkers buiten de VS kunnen de serie via Netflix volgen.

Het eerste seizoen bestaat uit 15 afleveringen. Er is al groen licht gegeven voor een tweede seizoen, dat waarschijnlijk begin 2019 wordt verwacht.

Trailer

Link

4.1935483870968 1 1 1 1 1 4.19 (31 stemmen)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief