Versie 8.0 - februari 2018

Over deze website

Doelstelling

Doelstelling

Onze site bevat informatie over sciencefiction tv- en web series en een klein aantal boeken- en filmreeksen. Het is een vrijwillig fanproject dat bestaat uit een website en een forum. Ons hoofddoel is het bieden van vrij toegankelijke, Nederlandstalige informatie over zoveel mogelijk scifi reeksen.

Onze kernmotivatie is het delen van ons enthousiasme voor sciencefiction met mede-geïnteresseerden. Of het nu alleen gaat om die ene serie of om een voorliefde voor het science fiction genre in het algemeen, het maakt niet uit. We willen pogen van deze website een soort-van encyclopedie te maken over alle sci-fi reeksen. Uiteraard geen geringe taak!

Geschiedenis

Geschiedenis

Deze website vond zijn oorsprong in 2001. In dat jaar werd Farscape.nl opgericht, destijds de enige Nederlandse Farscape fansite. Helaas werd in 2004 de allerlaatste aflevering van deze tv-serie uitgezonden.

Halverwege 2005 begonnen we daarom aan een nieuw project, dat we SFseries.nl noemden. We waren op dat moment al langer geïnteresseerd in het opzetten van een 'overkoepelende' serie website. Toen Farscape als tv-serie ten einde kwam was de overstap dan ook snel gemaakt. Enkele maanden later werd Farscape.nl definitief ingelijfd bij onze nieuwe site.

Farscape.nl van 2001 t/m 2005 SFseries.nl van 2005 t/m 2010

Oorspronkelijk wilden we alleen een website opzetten waar alle vergeten of miskende scifi-series behandeld werden. De grote, bekende series zouden daarmee achterwege blijven. Dit idee vloeide ook min of meer voort uit Farscape zelf, aangezien deze tv-serie in Nederland altijd een ondergeschoven kindje is geweest.

Uiteindelijk ging het project echter z'n eigen weg en namen we ook steeds meer bekende series mee. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een brede website over allerlei soorten SF series.

Wat is er met het forum en de gebruikersaccounts gebeurd?

Wat is er met het forum en de gebruikersaccounts gebeurd?

Sinds 2001 hadden we een uitgebreid forum waarop SF fans naar hartelust konden discussiëren over hun favoriete series en films. Helaas hebben we de laatste jaren moeten vaststellen dat het forum nauwelijks meer werd gebruikt. Alle discussies blijken zich naar sociale media zoals Twitter, Facebook en Tumblr te hebben verplaatst.

Eind 2015 hebben we daarom besloten het forum op te schonen en te archiveren. Dit archief blijft bereikbaar via de link: sfseries.nl/forum.

Alle gebruikersaccounts zijn verwijderd. Inloggen is dus niet meer mogelijk.

Wat is er met de film afdeling gebeurd?

Wat is er met de film afdeling gebeurd?

Vele jaren hebben we een redelijk uitgebreide film afdeling onderhouden. Eind 2013 hebben we besloten om ons te heroriënteren op alleen de tv-series en de filmreeksen.

Dit betekent dat we helaas geen aandacht meer kunnen besteden aan iedere nieuwe sciencefiction film die uitkomt. Daar hebben we simpelweg de tijd niet voor. Alleen de SF films die deel uitmaken van bekende franchises en/of filmreeksen blijven we volgen.

Mag ik jullie teksten gebruiken voor mijn eigen site?

Mag ik jullie teksten gebruiken voor mijn eigen site?

We geven op dit moment geen toestemming aan andere fan projecten om onze teksten over te nemen. We besteden namelijk veel tijd aan het maken van deze website en het schrijven van onze teksten. Hiermee hopen we SFseries.nl uniek te maken en daarmee interessant te houden voor lezers.

Het kopiëren van onze teksten benadeelt deze website, omdat we dan bezoekers mislopen. I.p.v. het kopiëren van complete teksten, plaats het liefst gewoon een link naar onze website.

Contact

Contact

Stuur bij vragen of opmerkingen een bericht aan de webmasters via de contactpagina. Uiteraard zijn we ook direct te bereiken via ons mailadres info[@]sfseries.nl

Wanneer het om een vraag over een bepaalde serie gaat, probeer dan ook eens op onze Facebook pagina rondvraag te doen. Er zijn dan meer mensen die misschien een antwoord weten en misschien wordt je snel geholpen.

Algemene vragen

Waarom ontbreekt serie X?

Waarom ontbreekt serie X?

We zijn een vrijwilligersteam en daarom beperkt in onze tijd. De site wordt echter steeds verder uitgebreid, dus kijk regelmatig nog eens op onze frontpage om te zien of jouw favoriete serie inmiddels al is toegevoegd.

Het kan overigens geen kwaad om ons attent te maken op series die nog ontbreken op de site.

Kijken jullie zelf echt naar alle series?

Kijken jullie zelf echt naar alle series?

Nee, we hebben helaas niet de tijd om alle series te bekijken. Toch hebben we over het algemeen van veel SF series wel eens een stukje gezien. Alles te blijven volgen is echter onmogelijk, zeker gezien het enorme aanbod.

Welke series zul je hier niet aantreffen?

Welke series zul je hier niet aantreffen?

We zijn een website over sciencefiction. Series uit andere genres zul je hier dus niet terugvinden. (Tenzij een reeks bijvoorbeeld zowel SF als ook fantasy elementen heeft).

Ondanks verzoeken van lezers hebben we geen plannen om bepaalde series - zoals Game of Thrones (fantasy), Supernatural (horror/fantasy), The Walking Dead (horror) of Buffy the Vampire Slayer (fantasy/horror) - op deze site te bespreken.

Dit moet overigens niet als een waardeoordeel over de genoemde series worden opgevat.